Het grootste deel (ongeveer 97 procent) van het lichaam wordt opgelost in de vloeistof. Deze vloeistof moet na de resomatie eerst worden geneutraliseerd (de pH-waarde moet omlaag) met zuur (bijvoorbeeld citroenzuur) waarna het niet meer milieubelastend is en door het riool gespoeld mag worden. Er zitten zouten, suikers, mineralen, vetzuren en aminozuren in de vloeistof die overblijft.
Ongeveer 3 procent van het lichaam blijft over. Dit zijn de beenderen die zo poreus worden tijdens het resomatieproces dat ze makkelijk vermalen kunnen worden tot as.
Protheses en bijvoorbeeld gouden tandvullingen worden niet opgelost en blijven dus ook over. Het is de verwachting dat deze net als bij cremeren centraal worden ingezameld en worden aangeboden voor hergebruik. Bij cremeren gaat dit via het goededoelenfonds van de Landelijke vereniging van crematoria.
Expert legt uit wat er overblijft bij resomeren
Uitleg resomatie-expert Sandro Volpe over wat er van de overledene overblijft bij resomeren.
Op het einde van het proces zijn er twee dingen over, dat zijn de botresten van de overledene, al dan niet met eventueel mee ingevoerde sieraden. Eventuele implantaten; een kunstheup, een kunstknie, een pacemaker blijven over. Een van de grote voordelen van resemoren is dat deze materialen hergebruikt kunnen worden. De kunstheup, de kunstknie kan letterlijk uit de resomator worden gepakt, het is steriel er kan een nieuwe plastic kom opgezet worden en het kan opnieuw gebruikt worden. Wat er verder nog overblijft is het proceswater dat geloosd kan worden op het afwateringssysteem.
Pacemaker niet verwijderd bij resomeren
De pacemaker hoeft, in tegenstelling tot bij crematie, niet vooraf uit het lichaam van de overledene te worden verwijderd. Bij cremeren levert een pacemaker explosiegevaar op en dat kan schade aanrichten aan de oven. De pacemaker kan bij resomeren gewoon blijven zitten en kan na de resomatie hergebruikt worden want het is steriel en onbeschadigd.
Verschil as na crematie en resomatie
Het verschil tussen as na crematie en resomatie is dat as na crematie wat grover is en grijzer van kleur dan de as die overblijft bij resomeren. Daarnaast bevat de as na crematie ook verbrandingsresten, watercrematie-as (resomatie-as) is schoner en mooi wit van kleur. Het bevat geen verbrandingsresten of resten van bijvoorbeeld de kist of kleding. Het is enkel de as van de overledene die de nabestaanden terugkrijgen na resomatie.