menu

Mag je as uitstrooien of begraven na resomatie (asbestemming)

Bij resomeren blijft er net als bij cremeren as over na de resomatie. Wat je met de as doet noemen we ook wel asbestemming. Nederland staat in de internationale uitvaartbranche te boek als het meest liberale land ter wereld als het gaat om wat nabestaanden met de as van hun overleden dierbare mogen doen. We kennen in ons land vele honderden soorten asbestemming.

Voor de as die overblijft na resomatie gelden in principe dezelfde regels (lees vooral mogelijkheden) als bij cremeren. In het hoofdstuk Wat blijft erover na resomeren kan je lezen waar de as van een overledene uit bestaat na resomatie.

Om een indruk te krijgen van wat er allemaal mogelijk is hebben we hieronder een aantal veel voorkomende asbestemmingen (voor zowel cremeren als resomeren) op een rij staan.

Resomatie-as bewaren in een urn

De urn is de meest gekozen asbestemming in Nederland. In de urn kan de as van de overledene na de resomatie worden bewaard. Wanneer je een urn koopt is het belangrijk dat je eerst bedenkt waar je de urn wilt gaan bewaren. Komt de urn binnen op een veilige plek te staan in bijvoorbeeld een vitrinekast of wordt urn op een plek in de woonkamer geplaatst waar hij per ongeluk een keer omgestoten zou kunnen worden? In dat laatste geval is het verstandig om te kiezen voor materiaal dat onbreekbaar is.

Wanneer je de urn ergens op een buitenlocatie zoals in een urnenmuur wilt plaatsen is het belangrijk om er rekening met te houden dat de urn tegen alle weersomstandigheden moet kunnen. Kies dan niet voor materiaal dat snel vergaat of gaat roesten als het vochtig wordt.

Resomatie assieraden
Een resomatie assieraad is een heel mooi en persoonlijk sieraad waarmee je een klein deel van de as van je overleden dierbare bij je kan dragen. Er zijn heel veel verschillende soorten resomatie assieraden waaruit je kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi horloge, armband of ketting. In deze assieraden zit een kleine ruimte waar je een beetje as in kan doen.

Mag je as verstrooien na resomatie?

De as die overblijft na resomeren mag je net als na een crematie uitstrooien. Je kan de as bijvoorbeeld uitstrooien op een strooiveld op de begraafplaats of op een andere plek. Als je de as wilt strooien bij een begraafplaats, crematorium of resomatorium kan je contact opnemen met de beheerder van de locatie om te vragen naar de voorwaarden. Doorgaans wordt er een bijdrage gevraagd door de locatie. Wanneer je de as uitstrooit op eigen grond zijn er uiteraard geen kosten.

Je kan de as na resomatie ook laten uitstrooien op zee. Er zijn verschillende bedrijven die dit verzorgen met een boot of vanuit een vliegtuig.

Resomatie as begraven

Je kan de as van een overleden dierbare ook laten begraven in een urnengraf op de begraafplaats. Urnengaven zijn kleiner dan reguliere graven en daardoor ook minder kostbaar. Het is ook mogelijk om een urm met resomatie-as te begraven in een regulier graf.