Het drukvat van de resomeermachine (resomator) wordt geopend. Er zit een soort van brancard in het drukvat die naar voren geschoven kan worden. De overledene wordt op deze invoerbrancard geplaatst. De overledene ligt in een lijkhoes die is gemaakt van materialen zoals zijde of wol. Dit zijn materialen die makkelijk zijn op te lossen. Medewerkers van het resomatorium schuiven de brancard met de overledene naar binnen. Daarna wordt het drukvat weer gesloten en start het resomatieproces dat 3 tot 6 uur zal duren.
Resomatie-expert over hoe het invoeren werkt
Expert Sandro Volpe legt hieronder uit hoe het invoeren bij resomeren werkt.
Bij vlammencrematie (cremeren) wordt de overledene met kist en al in de oven ingevoerd, bij resomeren komt er geen kist aan te pas.
De overledene wordt bij resomeren ingevoerd op een brancard, dat is eigenlijk het verschil met cremeren want daarbij wordt de overledene met kist en al ingevoerd. Tijdens het opbaren en de uitvaart zelf ligt de overledene mogelijk wel in een kist, maar deze kist gaat niet mee de resomator in dus dat is een wezenlijk verschil met cremeren.
De overledene wordt in een stalencontainer in de machine ingevoerd, dan wordt de resomator gesloten en vult de machine zich met water en de zouten en gaat het proces beginnen.
Gaat er een identificatiesteentje mee bij resomeren?
Bij een crematie gaat er altijd een identificatiesteentje mee de oven in, dat is een steentje met een uniek nummer. Dat is bij resomeren niet anders. Het enige verschil is dat er geen steentje mee gaat want die steentjes zijn vaak gemaakt van klei. Bij resomeren wordt gewerkt met water en dat is meestal geen goede combinatie met klei. Bij resomeren worden roestvrij stalen (rvs) identificatiechips gebruikt met een uniek nummer erop en de naam van de faciliteit waar de resomatie plaatsvindt. Zo krijgt een overledene ook bij resomeren een uniek nummer mee zodat je altijd kan achterhalen van wie de resten zijn.
Sieraden mogen mee bij resomeren
Een groot voordeel van resomeren, ten opzichte van cremeren, is dat eventuele sieraden onbeschadigd blijven tijdens een resomatie. Bijvoorbeeld wanneer oma altijd een mooi gouden kettinkje om had dan wil de familie misschien wel dat oma dat kettinkje ook tot het einde bij zich draagt. Bij cremeren is het nadeel dan dat het kettinkje tijdens de crematie min of meer verdwijnt want dat smelt en kan niet worden teruggeven aan de nabestaanden. Een groot voordeel van resomeren is dat de ketting wel mee kan. Het kettinkje kan bij oma blijven gedurende het hele proces en op het einde is het gewoon onbeschadigd en steriel en kan het worden teruggeven aan de nabestaanden.
Hoelang duurt resomeren?
Mensen vragen vaak; hoelang duurt een resomatie? Resomeren duurt 3 tot 6 uur. Dat is de tijd gerekend vanaf het moment dat de overledene is ingevoerd. Resomeren duurt dus langer dan cremeren, een crematie duurt gemiddeld zo’n 5 kwartier.