menu

Mag de familie aanwezig zijn bij de invoer

Het is de verwachting dat er bij het invoeren van de overledene in de resomator nabestaanden aanwezig mogen zijn.

Bij cremeren is het de laatste jaren steeds vanzelfsprekender geworden dat families aanwezig zijn bij het invoeren van de overledene in de crematieoven. Vooral de introductie van de Automatische Invoer Machine (AIM) waarmee de kist met de overledene op een veilige en bovenal piëteitsvolle wijze wordt ingevoerd in de oven heeft bijgedragen aan de trend dat nabestaanden bij de invoer aanwezig willen zijn.

De wens om tot het laatste ogenblik bij de overledene te blijven komt voort uit het traditionele begraven. Daar gaan de nabestaanden ook mee tot aan het graf en vaak blijft men daar ook aanwezig als de kist langzaam in het graf zakt. Die traditie, van het tot het einde bij de overledene blijven, was er voorheen bij cremeren nauwelijks. Meestal bleef de kist achter in de aula en liepen alle nabestaanden en belangstellenden langs de kist. Medewerkers van het crematorium brachten de kist daarna over naar de ovenruimte waar de overledene zonder nabestaanden werd ingevoerd. Tegenwoordig gaat er vaak een klein gezelschap van directe nabestaanden mee naar de oven en is men getuige van het invoeren van de kist.

De verwachting is dat nabestaanden ook bij het invoeren van de overledene in de resomator aanwezig willen zijn. De praktijk zal uitwijzen hoe dit straks precies in zijn werk gaat. Dat heeft uiteraard ook te maken met de manier waarop de overledene wordt ingevoerd bij resomeren.

In VS is men aanwezig bij invoeren bij resomeren

Sommige resomatoria in de Verenigde Staten (waar resomeren al is toegestaan in sommige staten) spelen in op de behoefte om aanwezig te zijn het invoeren in de resomator. Ze spelen daarbij vaak in op het feit dat resomeren vaak ook watercremeren wordt genoemd. Daarom wordt in de invoerruimte water als decoratief element gebruikt. Denk daarbij aan een klein binnen watervalletje of binnen vijver.